Sorbet van rode besjes (aalbessen)

geplaatst in: dessert | 0

Free stock photo of food, healthy, red, summer

 

Wat heb je nodig?

  • 300 g aalbessen (rode bessen)
  • 50 g kokosbloesemsuiker of andere ongeraffineerde suiker
  • 25 g honing (ik gebruikte acacia honing)
  • zeste van 1/2 appelsien en sap van 1 appelsien of 50ml citroenmelisse hydrolaat
  • handvol blaadjes citroenmelisse
  • voor de afwerking: enkele takjes rode bessen

 

 

Hoe maak je het?

Maak de aalbessen schoon. Rits de bessen van de takjes en spoel ze kort onder stromend water. Doe ze in een kookpot met de suiker en de honing en plaats dit op een zacht vuurtje.

Voeg het sinaasappelsap toe en de zeste van een halve appelsien. Wat ook heel lekker is in plaats van sinaasappel is werken met hydrolaat van citroenmelisse.  Laat alles even opkoken tot de besjes open springen.

Voeg de citroenmelisseblaadjes toe (ook als je met sinaasappels zou werken)

En laat dit 5 minuutjes trekken. Zeef het sap en laat het afkoelen.

Ik hield hiervan voldoende over voor 4 personen van deze heerlijke sorbet te kunnen voorzien.

Plaats de bessensiroop enkele uren in de koelkast zodat het goed koud is.

Draai er sorbet van in een ijsmachine.

Vers gedraaid sorbetijs is het allerlekkerst. Maar je kan de sorbet ook kort in de diepvries bewaren.

 

Ik hoef me niet schuldig te voelen pizza

geplaatst in: Avondeten, Gerechten, lunch | 0

 

Deze pizza is een perfecte gluten/tarwe vrij alternatief voor de gewone pizza.  Het is een gezonde variant die in iedereen zijn dieet past.

Voor het recept heb je bij voorkeur een droogoven (maar kan ook met de gewone oven) en blender nodig.

 

Ingrediënten

voor het deeg:

  • 180 gram erwten
  • 1 bundel spinazie
  • 60 ml rijstmelk
  • 1/2 eetlepel chiazaad + 1/2 eetlepel water
  • 195 gram havervlokken
  • 60 gram SuperSprouts van het merk Biotona
  • 1 teentje look
  • 1/2 eetlepel olijfolie
  • 1/2 eetlepel appel azijn
  • 1 eetlepel Orac kruiden van Amanprana

 

Voor de topping:

  • +/- 250 gram tomatenpassata (wil je hiervan een super recept, kom dan eens naar een workshop gezonde darmen :-))
  • potje half gedroogde tomaten
  • handvol rucola
  • optioneel: kaas of edelgistvlokken

 

Hoe ga je te werk:

1.Mix de havermout vlokken fijn in de blender en doe ze in een kom.

2. Warm de spinazie 1 minuut op.  Voeg de spinazie, erwten, SuperSprouts, rijstmelk, olijfolie, Chia zaad, look, orac mix,  en appelazijn in de blender .  Doe de massa na het blenden in een kom.

3. Voeg de spinazie toe aan de kom en meng alles goed.

4. Neem bakpapier en doe dit op de lade van je droogoven.  Doe de hele massa op het bakpapier.  Ik neem ronde vormpjes en vul deze tot het deeg de dikte heeft van +/- 1cm.

  • Droog 5 uur op 60C° in een droogoven.
  • Of als je de rauwe versie wenst plaats op 39C° voor een 8 tot 10u.
  • Je kan ook een gewone oven gebruiken en dan zet je die op een lagere temperatuur voor een 2 tot 3 uurtjes.

Wortelquiche

geplaatst in: Avondeten, Gerechten, lunch | 0

foto van Evy goes nature.

 

Een groentetuin hebben is super leuk. Maar af en toe moet je wel creatief worden. Want als iets klaar is uit je tuin dan is er ineens veel. Dus nu zijn de wortels aan de beurt.

Dan maar wortelquiche:

Ingrediënten:

  • 1 à 2 vellen brickdeeg
  • 1 ajuin
  • 2 tenen look
  • 350 g (ongeschild gewogen) wortels
  • 3 eieren
  • 2,5 dl room
  • 150 g feta
  • 2 el koriander, vers & gesneden
  • Peper

 

Bereiding:

Doe het brickdeeg in jouw bakvorm.
Snijd de ajuin fijn en bak ze met de geperste look. Schil de wortel en snijd deze in schijfjes. Doe de wortel bij de ajuin en laat ze wat garen. Kruid met peper en zout.
Klop de eitjes los met de room en kruid met peper en zout. Voeg de koriander toe.
Verkruimel de feta.
Beleg het brickdeeg met de groentjes.
Daarop komt de feta en daarna het ei/room mengsel.
Bak het zo’n half uurtje op 180°C.

En smullen maar!

En toen waren er tomaten

geplaatst in: Avondeten, Gerechten, lunch, tussendoortjes | 0

 

Iedereen die mij op FB beetje volgt weet dat ik van alles staan heb in mijn groentetuintje.  Ik probeer zoveel mogelijk te verwerken om deze winter ook te kunnen genieten van de opbrengst.

Omdat mijn tuintje zo een mooie opbrengst heeft dit jaar heb ik mij een droog oventje gekocht.  Had ik dit

maar al veel vroeger gedaan.

Een eerste succes recept zijn mijn half gedroogde tomaten.  Hemels lekker!

Wat heb je nodig

  • rijpe kleine tomaten
  • Orac mix van Amanprana
  • knoflookteentjes
  • verse basilicum
  • olijfolie

 

Ik heb mijn tomaten in half gesneden en ze met hun buitenzijde op bakpapier (op de laden van mijn voedseldroger) gelegd.  Dan heb ik ze ingewreven met de orac mix van Amanprana.  Wees wel voorzichtig met kruiden want doordat het vocht uit de tomaten verdwijnt zal de smaak van de kruiden intens aanwezig zijn.

Daarna heb ik mijn voedseldroger op 52 graden ingesteld voor 7u30.

Nadien heb ik de tomaten laten afkoelen.

Ik heb veel weckpotten staan en daarom heb een weckpot genomen.  Maar je kan de tomaten ook in een klein potje doen met schroefdeksel.
Duw de tomatenschijfjes goed aan en voeg de gehakte knoflookteentjes, olijfolie en verse basilicum toe.
Laat de olie en knoflook een paar uurtjes in de gedroogde tomaten trekken voordat u ze eet, zo worden ze zachter.
Hoe langer u wacht des te zachter worden uw tomaatjes. (u kunt de tomaten als ze te droog zijn ook nog even laten wellen in water).

 

Heel belangrijk: Knoflook is heerlijk.  Maar maak je zongedroogde tomaten met knoflook pas klaar als je ze gaat opeten.  Knoflook in olie kan leiden tot botulisme.

Hierboven zie je nog mijn weckpot met tomaten.  Geloof mij de bodem van deze pot was vrij snel zichtbaar :-).

 

Lenteschoonmaak

Elk jaar naar het einde van de winter en het begin van het voorjaar slaan de lentekriebels bij mij toe.  Bij jou ook?

 

Evenals de natuur willen ook mensen in de lente een nieuwe start maken met als gevolg de grote voorjaarsschoonmaak.

Niet te missen in jouw schoonmaakkast zijn de schoonmaakbommen van Martine Prenen.

Ze zijn heel eenvoudig om te maken, ecologisch en spotgoedkoop!

Je kan deze bommetjes gebruiken voor je was, vaatwas en in je toilet.

Maar je kan er ook de ijskast mee ontgeuren of je schoenenkast terug een aangename geur geven.

 

Recept

  • 1 1/2 kopje natriumbicarbonaat (of beter gekend als baking soda)
  • 1/2 kopje citroenzuur
  • 30 druppels etherische olie van lavendel (relaxerend en ontgeurend)
  • 30 druppels etherische olie van citroen (antibacterieel en antistank)
  • 30 druppels etherische olie van munt (lekker verfrissend)
  • ijsblokvormpjes
  • beetje water

 

Hoe ga je te werk

Simpel je voegt de baking soda, citroenzuur en etherische olie allemaal samen.  Daarna giet je er voorzichtig water bij en roer dit doorheen de massa tot de massa aanvoelt als natte sneeuw.  Daarna druk je alles goed aan in de ijsblokvormpjes.

Je laat de bommetjes 1 dag goed uitharden en daarna bewaar je ze in een luchtdichte pot.

Ik gebruik hiervoor een weckpot.

Vanaf nu geen stinkende vaat, wc, schoenenkast,… meer!

 

Laat de lente nu maar komen!

Proef de lente

geplaatst in: Avondeten, Gerechten, lunch | 0

Hello Spring Handwritten Paper

De natuur ontwaakt uit zijn winterslaap, de dagen worden langer en de temperaturen kruipen langzaam de hoogte in.

Deze periode van het jaar nodigt mezelf weer uit tot het plukken van eetbare wilde planten.

Tijdens mijn opleiding leerde ik Katlijne kennen.  Zij brengt in augustus haar eerste boek uit met allemaal super leuke gerechtjes met eetbare wilde planten.  Ik hou jullie zeker op de hoogte!

Een van haar gerechtjes is een dennen mosterd.  Deze mosterd is een ware delicatesse! Hij heeft een eerder uitgesproken smaak, wees er zuinig mee in gebruik.

 

Gebruik de hele jonge en sappige dennen topjes, zij bepalen het welslagen van deze mosterd.

 

ingrediënten:

  • 50-100 g zachte gele mosterd
  • 200 g witte wijnazijn
  • 250 g verse en sappige dennentopjes
  • 4-5 eetlepels speltmeel
  • zout
  • 3-4 eetlepels honing

 

Snij de dennentopjes in fijne stukjes. Doe al de ingrediënten en de helft van de mosterd in een blender en mix. Proef en smaak verder af met nog wat extra mosterd of honing en zout naar smaak. Doe de “mosterd” in potjes en sluit ze af. Laat de dennenmosterd gedurende een tiental dagen rusten voor gebruik. Na openen in de koelkast bewaren.

 

Suikerdip resque

geplaatst in: lunch, tussendoortjes | 0

 

Wat dacht je van een lekker zoete bio wortel in combinatie met een honger stillende hummus, de ijzersterke combi tegen snack attacks!

De hummus kan je ‘s middags ook lekker opeten op een wrap of stukje kiembrood.  Heb je nog wat over dan kan je dit restje 3-5 tal dagen bewaren in de ijskast of invriezen (blijft 6 – 8 maand goed).

 

Wat heb je nodig voor 1 portie?

  • 1 wortel in fijne reepjes gesneden
  • 1 kleine rode ui, versnipperd
  • 1 of 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 koppen gekookte kikkererwten
  • 2 tot 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel limoensap
  • zwarte peper en himalaya zout

 

Hoe maak je het nu?

  • laat de ui en de knoflook 5-10 minuten rusten.
  • Spoel de kikkererwten en laat ze uitlekken.
  • Mix de ui, de knoflook, , de kikkererwten, 2 eetlepels olijfolie en het limoensap tot een smeuïge pasta.  Voeg eventueel nog wat olijfolie toe en breng op smaak met de peper en het zout.

 

Dip die heerlijke zoete bio wortel in de zelfgemaakte hummus en voel je suikerdip verdwijnen!

 

Doe een zelfgemaakt geschenkje cadeau

geplaatst in: Etherische olie | 0

Ze zijn niet om op te eten, maar zorgen voor ontspanning en een aangenaam huidgevoel: de badpraline.

Ze zijn veel eenvoudiger te maken dan zeep en ze lossen op in warm water, heerlijk toch!

Wat heb je nodig

  • 300 gram cacaoboter
  • 100 gram sheaboter
  • 125 gram vollemelkpoeder
  • 250 gram natriumbicarbonaat
  • 15 gram etherische olie van geranium

 

Laat de sheaboter au bain-marie smelten.  Als deze gesmolten is voeg je de cacaoboter toe.  Laat de boter niet te heet worden.

Roer het melkpoeder en het natriumbicarbonaat door de gesmolten boter tot er een homogene massa ontstaat.  Roer als alles afgekoeld is rond +/- 40C° de etherische olie erdoor.

Schep het mengsel in vormpjes en laat ze goed stollen.

Verpak ze in mooi zakje en klaar om af te geven.

 

 

Nieuw: voedingsadvies in de supermarkt

geplaatst in: Evygoesnature informatief | 0

Gezond eten: wat is dat?

In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten en in de supermarkten vinden we duizenden voedingsmiddelen die om aandacht schreeuwen.

De supermarkt maakt het je niet erg gemakkelijk om je voeding in te slaan.

Zie jij door de bomen het bos niet meer?

Ik ga een keer met je mee boodschappen doen en leer je hoe je de verleiding kan weerstaan en help je met tips op weg op je zoektocht doorheen de supermarkt naar gezonde voeding.

Duur: +/- 45 minuten

 

Leuk idee voor de feestdagen: pesto maken met wortelloof

geplaatst in: Avondeten, Gerechten, lunch | 0

 

 

Al jaren gooi ik het loof van wortelen weg.  Maar na het lezen van een super leuk artikel in een Nederlands tijdschrift, kwam ik tot de ontdekking dat je dit loof dat vrij bitter is kan gebruiken in salades, groentesoep, maar ook in pesto.

 

De meeste mensen denken dat het loof van wortels giftig is, maar het is eetbaar en bevat mineralen en vitaminen.   Dus ook in de winkel keek men even raar op toen ik vroeg om het loof er niet af te halen maar netjes te laten zitten.  Want je kan er niet alleen een hemelse pesto mee maken, het loof zorgt er trouwens ook voor dat je wortels langer goed blijven.

Het loof gooi ik niet meer weg en gaat er pas af als ik de wortels en het loof ga verwerken tot iets lekkers!

Ingrediënten

  • 1 bos wortelloof
  • 5 takjes basilicum
  • 6 walnoten
  • 50 gram Parmezaanse geraspte kaas
  • olijfolie
  • 3 tenen knoflook
  • wat zeezout en peper.

 

 

Bereiding

Haal de vergeelde takken en de onderste stelen eraf en was het zand er heel goed af.  Laat het loof netjes uitlekken.  Hak daarna de noten en kaas in grove stukken, doe het loof in de blender en maal alles fijn voeg nu basilicum, noten en knoflook toe en maal tot alles fijn is, voeg daarna de kaas (in stukjes) met wat peper en 50 ml olie toe en meng alles goed.  Voeg indien gewenst wat zout toe.  Is de pesto niet smeuïg genoeg kan je nog wat olie toevoegen en mix alles tot een overheerlijke pesto.

Doe de pesto in de potjes en giet er een dun laagje olie  voor een langere houdbaarheid.  Je pesto is deze manier best nog paar weken houdbaar in de koelkast.

 

Leuke tips om te variëren

De walnoten kunnen ook vervangen worden door bv pijnboompitjes of paranoten!

 

 

Bron: Patricia Crement